Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

W jakich przypadkach wymagane są urządzenia do separacji tłuszczu

Odprowadzanie do ścieków wszystkiego, co tylko można szybko spowodowałoby problemy z zatkanymi rurami i przewodami. Aby to wykluczyć, przepisy regulują dokładnie wszystkie związane z tym kwestie, a za ich nieprzestrzeganie można się narazić na rozmaite konsekwencje. Dotyczy to chociażby wylewania tłuszczów. W niskiej temperaturze te substancje ulegają stwardnieniu, i po przyklejeniu do ścianek mogą całkowicie ograniczyć przepływ. Dodatkowo w przypadku niektórych rodzajów materiału, chociażby żeliwa, spowodować mogą szereg różnych uszkodzeń. Z tego też powodu wszystkie obiekty, które używają tłuszczów pod różną postacią, muszą się zabezpieczyć przed przedostaniem się ich do kanalizacji. Przeważnie będzie się to robiło przy pomocy dedykowanych sprzętów, znanych też jako separatory.

Ten obowiązek dotyczy przede wszystkim firm wytwarzających żywność i z branży gastronomicznej, lecz również masarni czy ubojni. Konstrukcja takich separatorów jest stosunkowo prosta, a do ich funkcjonowania wykorzystywane są podstawowe prawa fizyki. Typowy separator składa się z pojedynczej komory z przyczepioną na spodzie przegrodą. Do komory tej są dostarczane ścieki z obiektu, a opuszczają ją już znacznie oczyszczone. Zarówno dopływ jak i odpływ znajdują się poniżej górnego poziomu cieczy. Ścieki przepływają przez wnętrze zbiornika, oczyszczając się jednocześnie przy tym. Ciężkie zanieczyszczenia opadają na spód i zatrzymuje je przegroda. Z kolei tłuszcz, ze względu na to że jest lżejszy niż woda, to będzie się unosił na wierzchu. Z racji tego, że wraz z kolejnymi ściekami będzie go przybywało, to niezbędne jest systematyczne oczyszczanie wnętrza separatora.

Częstotliwość tego czyszczenia będzie przede wszystkim zależna od ilości produkowanych ścieków oraz znajdujących się w nich tłuszczy. Przyjmuje się jednak, że robić to należy przynajmniej raz na kilka tygodni. Dobrym pomysłem może być podpisanie stałej umowy z jakąś firmą, która będzie się pojawiać w ustalonych terminach. A firmę taką można na przykład znaleźć w sieci, po podaniu w wyszukiwarce hasła czyszczenie separatorów Śląsk.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Dodaj komentarz