ŻYWNOŚĆ BEZGLUTENOWA: CHARAKTERYSTYKA I KORZYŚCI

Żywność bezglutenowa: charakterystyka i korzyści. Chcesz dowiedzieć się więcej o żywności bezglutenowej? Czytaj dalej artykuł, trafiłeś we właściwe miejsce! Coraz częściej słyszymy o celiakii, chorobie zapalnej jelit, która uniemożliwia cierpiącym na nią osobom spożywanie pokarmów zawierających gluten, białko zapasowe występujące w wielu zbożach, w tym w pszenicy, życie i jęczmieniu.

Na szczęście w ostatnich latach coraz więcej firm spożywczych podchodzi do tej kwestii, udostępniając w swoim katalogu dział poświęcony produktom bezglutenowym, czyli takim, które bez problemów dla zdrowia mogą spożywać również osoby cierpiące na celiakię. Są to potrawy, które biorą najbardziej znane i smaczne przepisy (takie jak pizza, zupy czy ciastka) i przerabiają je z użyciem produktów i mąk bezglutenowych, aby każdy mógł urozmaicić swoją dietę.

Aby zrozumieć znaczenie żywności bezglutenowej, spójrzmy na to, czym jest gluten, gdzie występuje, dlaczego może być szkodliwy dla tych, którzy nie mogą go tolerować, i dowiedz się, jakie alternatywy są dostępne dla celiaków.

GLUTEN: CZYM JEST I GDZIE WYSTĘPUJE

Przekonaliśmy się, że gluten jest białkiem zapasowym występującym w wielu produktach spożywczych na bazie mąki i zbóż. Osoby cierpiące na celiakię lub nietolerancję glutenu nie mogą zatem spożywać pokarmów takich jak jęczmień, żyto czy pszenica, ponieważ spożywanie tych produktów spowodowałoby zaburzenia wchłaniania i inne poważne problemy dla organizmu, takie jak biegunka, bóle głowy, a także znaczną utratę wagi.

Gluten znajduje się głównie w pizzy, makaronach, paluszkach chlebowych, krakersach, chlebie, ciastkach i różnych przekąskach i łakociach. Problemem mogą być również płatki śniadaniowe, a także wiele ciast, panierowane mięso i ryby oraz gotowe produkty mrożone, w których gluten jest stosowany jako dodatek. Wystarczy spożycie nawet niewielkiej ilości glutenu lub zanieczyszczenia mąką, aby wywołać reakcje w organizmie. Dlatego osoby cierpiące na celiakię muszą być niezwykle ostrożne podczas zakupów, wybierając wyłącznie produkty bezglutenowe.

ŻYWNOŚĆ BEZGLUTENOWA: KTÓREJ MOŻNA ZAUFAĆ

Są różne ziarna, z których można zrobić mąki bezglutenowe, a na rynku można znaleźć różne produkty przeznaczone specjalnie dla osób z nietolerancjami. Na przykład ryż, kukurydza i gryka są doskonałymi alternatywami, które pozwalają osobom, które nie mogą spożywać glutenu, żywić się smacznymi i apetycznymi przepisami, które są dość podobne do tych, które go zawierają. Proso, amarantus i quinoa są również coraz częściej spotykane w kuchni i stosowane w dietach osób nietolerujących tego pierwiastka. Następnie są też mąki bezglutenowe z soi, grochu, lnu i czerwonej soczewicy, które są ciekawą alternatywą dla osób, które chcą często urozmaicać swoją dietę. smaczne jedzenie bezglutenowe

Jak zaufać i mieć pewność, że te produkty spożywcze są naprawdę bezglutenowe?

W tym przypadku należy czytać etykiety i szukać napisu „GLUTEN FREE” lub małego symbolu przedstawiającego przekreślony kłos pszenicy.

Jest to oficjalny symbol, zarejestrowany przez AIC – Włoskie Stowarzyszenie Celiakii, który wskazuje, że dany produkt zawiera mniej niż 20 mg/kg glutenu i dlatego może być bez problemu spożywany przez celiaków. Symbol ten można znaleźć nie tylko w żywności, ale także w suplementach diety i oferuje pewność stosowania dla osób cierpiących na te problemy.

JAK STOSOWAĆ DIETĘ BEZGLUTENOWĄ

Przestrzeganie diety bezglutenowej jest dziś o wiele łatwiejsze niż w przeszłości, ponieważ istnieje o wiele więcej produktów bezglutenowych i specjalistycznych sklepów, w których można znaleźć wszystko, co jest potrzebne do odtworzenia przepisu w domu.

W E-Shopie laspesasenzaglutine.com można znaleźć wszystko, co potrzebne do przygotowania bezglutenowego chleba, pizzy lub ciasta, albo gotowe produkty, takie jak pizze, ciastka, ciasta i przekąski, dzięki czemu można urozmaicić swoją dietę w smaczny sposób, bez konieczności rezygnowania ze zbyt wielu rzeczy.

To nie tylko gotowe i pakowane produkty, ale także mąki, które pozwalają na przygotowanie w domu ciast, chleba, pizzy i placków z wykorzystaniem świeżych i zdrowych produktów.

KORZYŚCI PŁYNĄCE Z ŻYWNOŚCI BEZGLUTENOWEJ

Przestrzeganie diety opartej na żywności bezglutenowej jest zalecane nie tylko osobom cierpiącym na celiakię, ale także tym, które chcą urozmaicić swoją dietę i wyeliminować niektóre produkty zawierające zbyt dużo mąki.

Wystarczy pomyśleć, że dzisiejsze zboża zawierają znacznie więcej glutenu niż kiedyś, a osoby, które nie cierpią na celiakię, nadal mogą doświadczać problemów jelitowych, problemów trawiennych, stanów zapalnych, refluksu i wzdęć brzucha. Dlatego urozmaicenie diety o produkty bezglutenowe może być prawdziwym panaceum nawet dla osób bez celiakii.

Stosowanie żywności bezglutenowej pozwoli Ci na:

  1. Normalizacja poziomu przeciwciał.
  2. Zregenerować błonę śluzową jelita cienkiego, która może być uszkodzona przez stosowanie zwykłych mąk.
  3. Poprawa metabolizmu i przyswajania pokarmów.

  4. Poprawa zdrowia i samopoczucia fizycznego.

  5. Unikaj ciężkości i wzdęć brzucha.
  6. Urozmaicać swoją dietę w sposób odpowiedzialny i zdrowy.
  7. Zwiększ świadomość tego, co jesz.

Ci, którzy cierpią na celiakię mogą również, przyjmując te pokarmy,: Odzyskać wagę utraconą w wyniku choroby i zaburzeń wchłaniania pokarmów. Poprawa stanu fizycznego i psychicznego Poprawa jakości życia.

Dodaj komentarz